Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Καταραμένη Φυσική! Το κυνήγι των μυστικών του Σύμπαντος

https://iwrite.gr/bookstore/katarameni-fysiki/


Πόσοι μαθητές, σε όλον τον κόσμο, δεν έχουν κάποια στιγμή αναφωνήσει, ή έστω σκεφτεί, «Καταραμένη Φυσική!», εκφράζοντας την απέχθειά τους, σε κάποια στιγμή απόγνωσης, για το μάθημα αυτό; 
Ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγονται σίγουρα ο Μάνος, ο Αλέξανδρος και η Αρετή, μαθητές της Α΄ Λυκείου και πρωταγωνιστές του βιβλίου «Καταραμένη Φυσική! Το κυνήγι των μυστικών του Σύμπαντος». Αντίθετα, όμως, από τους περισσότερους μαθητές, οι τρεις αυτοί έφηβοι έχουν την ευκαιρία να εμπλακούν σε ένα «παιχνίδι» που στήνουν οι γονείς της Αρετής, με σκοπό να τους αλλάξουν γνώμη. Ένα παιχνίδι που, μέσα από πειράματα και γρίφους, θα τους εκθέσει στους πιο σημαντικούς σταθμούς της εξέλιξης των ιδεών για τη θέση του ανθρώπου στο Σύμπαν και θα τους φέρει σε επαφή με τα πιο συναρπαστικά χαρακτηριστικά της φύσης των φυσικών επιστημών.

Η Καταραμένη Φυσική αποτελεί ένα ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο, ένα πανόραμα ανθρώπων και ιδεών που εμπλέκει την επιστήμη και την τέχνη. Οι αναγνώστες, παρακολουθώντας το γαϊτανάκι των στοιχείων που ξετυλίγεται κατά την προσπάθεια των ηρώων να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις που τους τίθενται, ταξιδεύουν νοερά, με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη, στη Ρώμη, στην Τοσκάνη, στο Παρίσι, στο Λονδίνο. Στις διαδρομές τους έχουν συντροφιά μια στρατιά από επιστήμονες που με το έργο τους άφησαν ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους στην ανθρώπινη ιστορία: Αϊνστάιν, Αρχιμήδης, Γαλιλαίος, Γκάμοφ, Νεύτωνας, Ντιράκ, Πενζίας, Σρέντιγκερ, Φάινμαν, Φουκώ, Χάιζενμπεργκ, Χαμπλ... Και αν σε ένα μυθιστόρημα για τη Φυσική η αναφορά σε επιστήμονες ίσως να μην ξαφνιάζει, ωστόσο δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς τι δουλειά έχουν στις σελίδες του ο βαν Γκογκ και ο Σερά, ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Μπρεχτ, ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Δημήτρης Χορν, αλλά και ο Τομ Χανκς. Για να μην πούμε για τον Ε.Τ., τον πιο αγαπητό εξωγήινο του παγκόσμιου κινηματογράφου, τον αειθαλή μικρό Πρίγκιπα αλλά και το διαχρονικό πάκμαν.
Απλά: κοινός στόχος όλων αυτών είναι να αναδείξουν την πιο ευχάριστη και διασκεδαστική πλευρά της Φυσικής, να τη συνδέσουν με την καθημερινή ζωή αλλά και την τέχνη, να εκλαϊκεύσουν μερικές από τις πιο παράξενες συλλήψεις της, και να πείσουν όλους όσοι θεωρούν την επιστήμη αυτή βαρετή και ακατανόητη, ότι μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτούν!

Μολονότι η Καταραμένη Φυσική εντάσσεται, καταρχήν, στην εφηβική λογοτεχνία, είναι βέβαιο ότι η πλοκή και οι ιδέες που παρελαύνουν από τις σελίδες της θα γοητεύσουν επίσης, όσους εμπλέκονται, με κάθε τρόπο, με την επιστήμη και τη διδασκαλία της αλλά και όσους, κοιτώντας ένα καλοκαιρινό βράδυ τον νυχτερινό ουρανό, αναρωτιούνται και προβληματίζονται για το μυστήριο της ύπαρξης καθώς και για τη θέση του ανθρώπου στο Σύμπαν. 

Γιατί, όπως λέει και ο κύριος Δημήτρης, ο πατέρας της Αρετής, καθηγητής φυσικής στο πανεπιστήμιο:
«Κάποτε, ο Αϊνστάιν είπε ότι, ίσως, η πιο όμορφη εμπειρία που μπορούμε να έχουμε είναι το μυστήριο. Είναι η κινητήρια δύναμη που βρίσκεται πίσω τόσο από την επιστήμη όσο και από την τέχνη. Άρα, τι πιο ενδιαφέρον από ένα παιχνίδι, ένα κυνήγι επίλυσης γρίφων που καλύπτεται από πέπλα μυστηρίου, τα οποία πρέπει να σηκώσετε μεθοδικά και να αποκαλύψετε ό,τι κρύβεται πίσω από αυτά…»

Άραγε, ποιος θα μπορεί να δει, μετά από όλα αυτά, τη Φυσική με την ίδια ματιά;

Το βιβλίο είναι διαθέσιμο τόσο από τον εκδότη, όσο και από τα μεγάλα βιβλιοπωλεία (Πρωτοπορία, ΙΑΝΟΣ, Public, Πολιτεία, eshop.gr, captain book).

Κριτικές:
goodreads

1 σχόλιο: